Konstig lukt i sommarstugan? Det här kan det bero på

Du kanske känner igen situationen där du öppnar dörren till sommarstugan och känner en avvikande lukt. Efter vädring försvinner lukten och du känner ingen dålig lukt förrän du är hemma igen och öppnar upp väskorna. Lukten har satt sig i kläderna som nu måste tvättas. Det kan vara svårt att veta var lukt kommer ifrån och vad den beror på - vi reder ut de vanligaste orsakerna till konstig och avvikande lukt i huset.

Många lukter i en bostad eller i ett sommarhus har med fukt att göra. Närmare bestämt när vissa material utsätts för fukt. Krypgrunden är ett vanligt ställe där en påtaglig lukt kan uppstå och många gånger är det tryckimpregnerat trä som vi reagerar på. På 70-talet var det så hus byggdes, där tryckimpregnerat trä användes i krypgrunden för att träet inte skulle förstöras. Lukten av fuktigt tryckimpregnerat trä är lätt att missta för mögellukt. Det kan finnas mögel där också, men det är oftast själva träet som luktar.

Det kan kännas långt för en lukt att ta sig från krypgrunden till resterande delen av bostaden, men ofta tar den sig upp genom otätheter i golv och väggar. Detsamma gäller om den kommer från källaren. Att en lukt kommer från vinden är inte lika vanligt, eftersom varm luft stiger uppåt.

En plastmatta som ligger på en betongplatta med tillskjutande fukt underifrån kan också lukta. Mer specifikt är det limmet som luktar när det utsätts för fukt.

Lukt kan också komma från döda djur, det är exempelvis inte helt ovanligt med möss i väggar i både sommarstugor och hus. De kan också ha dött i exempelvis krypgrunden under vintern och börjar lukta när värmen kommer. En liten mus luktar i ett par veckor.

Det bästa man kan göra för att bli av med en lukt är att ta reda på var lukten kommer ifrån. Är källan till lukten fukt, kan det vara aktuellt att använda sig av en avfuktare för att skapa ett torrare klimat. I vissa krypgrunder är lukten så stark från träet att det behöver bytas ut. Ventilation kan lösa vissa fuktproblem och åtgärda stillastående luft i bostaden.

Vissa förordar antiluktsprejer eller ättika som suger åt sig lukten. Men det är inte särskilt effektivt, ta istället reda på var lukten kommer ifrån. Har det med fukt att göra kan det vara aktuellt att låta göra en undersökning av inomhusmiljön. I krypgrunden kan det räcka med att använda sig av en avfuktare för att skapa ett torrare klimat.

Har du lukt i bostaden och vill ha vår hjälp?

Vi kan hjälpa dig att hålla koll på fukten i din krypgrund och utreda din inomhusmiljö.

Välj land