Kackerlackor vanligare än många tror – så skyddar du dig

Nyhet

Kackerlackor kanske känns som ett djur som mest finns i varmare länder och inte här hemma i Sverige. Men vi ser en ökning av antalet saneringar, mycket på grund av att vi reser mer och tar med oss dem hem. Vår skadedjursexpert Jan Jungerstam ger trygga tips på hur du skyddar dig.


Det är lätt att få med sig kackerlackor i sin packning. De är rörliga djur som enkelt springer ner i en väska eller i en förpackning. Eller också kan du ha få med dig ägg, då kan problemet bli ännu större.

- Kackerlackor lägger äggkapslar som innehåller 30-40 ägg. Äggkapslarna är små och kan finnas i din väska eller i något produkt som du köpt. När de sedan kläcks kan kackerlackorna föröka sig mycket på kort tid, säger Jan.

Kackerlackor finns naturligt i den svenska faunan. Men då är det skogskackerlackan och den överlever inte inomhus. Det är den tyska kackerlackan som är vanligast att få med sig från exempelvis resor och den trivs alldeles utmärkt inomhus.

Det finns däremot mycket du kan göra för att försvåra för kackerlackan. Ta bort fukt och stående vatten, ha inte matvaror framme och täta springor och vrår där de kan gömma sig. Men har de väl spridit sig är problemet ingenting du klarar på egen hand.

- Ta hjälp av ett saneringsföretag, de har kunskapen och utrustningen för att effektivt få bort kackerlackorna. Det här är inte minst viktigt om du bor i ett flerbostadshus, eftersom dina problem annars kan bli andras, säger Jan Jungerstam.

Jans tips för att slippa kackerlackor

  • Städa noga, speciellt i varma och fuktiga miljöer
  • Ta bort fukt och stående vatten
  • Förvara mat i slutna behållare
  • Töm sopkärl och kompost ofta
  • Täta springor och sprickor i väggar och vid rör
  • Kontrollera förpackningar och väskor innan du tar in dem

Vill du ha vår hjälp?

Kontakta Anticimex när du behöver hjälp eller har frågor om kackerlackor.

Välj land