Husets vanligaste insekter – så hanterar du dem

Nyheter

Det är inte bara människor som bor i hus utan oftast även flera olika insekter. Flera är så små att du inte märker dem, men vissa kan vara lite obehagliga och andra vålla lite större bekymmer. Här får du tipsen som hindrar småkrypen att komma in i hemmet.

Ute i naturen har alla insekter en roll i ekosystemet, där behöver vi vara rädda om dem. De städar, pollinerar och blir mat åt större djur för att bara nämna några saker. Men inne i hus kan de stundtals ställa till med problem.

Vissa insekter är direkta skadedjur, alltså djur som skadar material av olika slag. Pälsängrarexempelvis äter textiler. Klädesmal och pälsmal äter också våra kläder. Du hindrar dessa arter framförallt genom att hålla rent, inte låta smutsiga kläder ligga längst ner i garderoben och att hänga kläderna.

Träskadeinsekter som husbockar, olika splintbaggar, trägnagare och hästmyra kan ge sig på husets träkonstruktioner. Minska risken att drabbas genom att hålla torrt i dessa utrymmen och att göra det lätt att inspektera träkonstruktionerna. Försök också att undvika bryggor mellan naturen och huset – både över och under jord. Klätterväxter är ett sådant exempel.

Sen kan huset få besök av insekter som inte klassas som skadedjur, men som ändå kan leda till obehag. Vägglöss är ett exempel, som kan komma in från andra bohag eller begagnade möbler. Vägglöss sprider sig snabbt och de blir du inte av med själv, utan kräver kunskap och utrustning som en professionell skadedjursbekämpare har. Kackerlackor kan också vara obehagliga, de är dessutom allergena vilket gör att särskilt barn och äldre personer som vistas i närheten av dem kan utveckla allergier och astma. Kackerlackor sprids av sig själva och kommer ofta med livsmedelsförpackningar. Även här behöver du ta hjälp för att bli av med dem.

Det finns insekter som kan bli väldigt många och av den anledningen bli ett problem, som vindsflugor. De är svåra att bekämpa vid källan, men hindra dem från att komma in genom att montera insektsnät på ventiler och vid takfot, täta runt fönster och genom kabelgenomföringar. Silverfisk är en annan insekt som kan förekomma i mängder. Här är städning viktigast, håll rent och försök att hålla så torrt som möjligt i framförallt badrum och kök.

Vissa insekter äter av våra matvaror, som exempelvis faraomyror och mjölbaggar. Dessa undviker du med ordning i skafferiet, ha exempelvis inte gamla förpackningar stående. Ett klassiskt exempel på det är den stora kryddsamlingen vi köper på oss, som sen inte används. Undvik också att ha öppna förpackningar.

Det finns också insekter i huset som vi inte kan se, eftersom de är små, genomskinliga eller ljusskygga. Ett par exempel är boklöss, dammlöss och kvalster. Om du störs av dem bör du hålla rent och kontrollera att ventilationen fungerar bra i huset eftersom de inte gillar torr luft. Kvalster i sängen är svåra att helt bli av med, men häng ut lakan och kuddar på morgonen om du har den möjligheten.

Har du insekter i hemmet?

Testa vår skadedjursidentifierare för att hitta vilket. Om du behöver hjälp med sanering kan du alltid kontakta oss.

Välj land