Högsäsongen för musproblem är här

Nyheter

Nu har mössen börjat flytta in i våra hus, och det är hög tid att vidta förebyggande åtgärder hemma. I förra veckan ökade Anticimex saneringar av möss med 64 procent jämfört med i början av september, och högsäsongen infaller varje år såhär på hösten. Anticimex kan dock konstatera att mössen ändrade beteende under förra säsongen, då genomfördes för ovanlighetens skull rekordmånga saneringar även i februari.

Möss letar sig in i våra hus på hösten när temperaturen sjunker och tillgången på föda i naturen minskar. Inomhus kan möss skapa problem eftersom de gnager på det mesta och bygger gångar i väggarnas isolering om de får verka ostört. Börjar de gnaga på elledningar finns det risk för kortslutning, och i värsta fall kan brand uppstå.

Enligt Anticimex statistik över saneringar så har mössen börjat flytta in i våra hus här i dagarna. Under förra veckan (v 38) genomförde Anticimex 64 procent fler saneringar* av möss jämfört med första veckan i september (v 36). De kommande månaderna förväntas betydligt fler möss söka sig in i våra hus, och därför uppmanas husägare att nu vidta åtgärder för att slippa musproblem.

- Det finns mycket man kan göra själv för att förhindra att mössen letar sig in i huset och orsakar problem, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex. Exempelvis bör man hålla rent från mat och skafferivaror i tomma stugor, man bör täta håligheter runt huset och rensa bråte och växtlighet längs med fasaden.

I oktober och november genomför Anticimex historiskt flest saneringar av möss, just för att det är när kylan kommer som mössen börjar söka sig in. Förra hösten och vintern såg mönstret dock lite annorlunda ut med rekordmånga saneringar av möss även i februari 2020.

- Vi såg en mindre ökning i februari redan 2019, men förra säsongens trendbrott är så markant, så vi tror att mössen fick en extra kull, säger Thomas Persson Vinnersten. Exakt varför vet vi inte, men den milda vintern i stora delar av landet påverkade säkerligen liksom att det fanns bra tillgång på föda för mössen.

Hur mössen kommer att trivas den kommande vintern är omöjligt att veta, men det har varit fler saneringar än vanligt redan under sommaren. Mellan juni och augusti i år genomförde Anticimex 5 510 saneringar av möss, vilket är 51 procent fler än året innan. Den här ökningen kan möjligen bero på indirekta effekter av coronaviruset.

- Under coronapandemin har många spenderat mer tid i sina hus och sommarstugor, och därför har vi kanske varit bättre på att upptäcka spår av möss inomhus, säger Thomas Persson Vinnersten. Men det kan också vara så att mössen faktiskt har varit fler än vanligt i år både i februari och under sommaren. I vilket fall som helst är vi förberedda på en högsäsong för musproblem den närmaste tiden.

Förebyggande åtgärder mot möss:

Utomhus

 • Täta synliga hål i husgrund och ventiler, gärna med ett metallnät som har en maskvidd på högst 5 mm och trådtjocklek på minst 0,7 mm.
 • Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.
 • Se till att gräset är kortklippt runt huset.
 • Plantera inte buskar, klätterväxter och träd nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem.
 • Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.
 • Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.

Inomhus

 • Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.
 • Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan
 • Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.
 • Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.
 • Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.
 • Om man inte får bukt på problemen kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor, i första hand rekommenderar Anticimex klassiska slagfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt som nougat istället för den klassiska ostbiten. Ost torkar nämligen ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt.

Fakta om möss:

 • Vanligaste arterna i Sverige är husmus, mindre skogsmus och större skogsmus.
 • Husmusen bygger gärna sina bon i väggar, på vindar eller under golv. Den är allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter.
 • Skogsmöss lever helst i naturen men kan på hösten söka sig in i våra hus för att få värme och föda inför vintern. De föredrar nötter, skott och knoppar, men kan även livnära sig på stearin och tvål.
 • En mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det är ungefär som diametern på en penna.

*Begreppet sanering hos Anticimex kan bestå av flera insatser av Anticimex skadedjurstekniker till följd av ett skadedjursangrepp.

För mer information kontakta:
Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert Anticimex, 070-572 76 05, thomas.persson.vinnersten@anticimex.se

Välj land