Har du krypgrund?

Pressmeddelande

Här är tipsen som håller fuktskadorna borta
Krypgrund är ofta ett billigare sätt att bygga grunden till ett hus och har likt andra grundsättningar, både för- och nackdelar. Krypgrund klassas som en riskkonstruktion och faktum är att ungefär vartannat hus med krypgrund drabbas av fukt- och mögelskador. Men det finns saker du kan göra för att undvika dem. Vår husexpert Veikko Räihä ger dig sina bästa tips.

Problemet med uteluftsventilerade krypgrunder är att när varm och fuktig luft kommer in i den svala grunden ökar den relativa fuktigheten, och i värsta fall bildas kondens. I en fuktig krypgrund finns risken att mikroorganismer som mögel, bakterier och röta utvecklas, vilket inte alltid täcks av din villahemförsäkring.

Vad kan jag göra för att förebygga skador?

- Du bör se över din krypgrund någon gång per år. Det ska inte vara kondens på grundmurens insida eller fritt vatten i form av pölar eller blöt mark. Titta efter mikrobiell påväxt uppe i blindbotten, vilket ibland kan vara svårt att upptäcka och var uppmärksam på om det luktar märkligt. Mögellukt är lite klurig att upptäcka, särskilt om du bor permanent i huset och vant dig vid lukten, säger Veikko Räihä.

Samtidigt som du är nere i krypgrunden kan du också kolla efter eventuella läckage vid vattenledningarna som går i bjälklaget. Andra saker du kan göra är att ändra marklutningen ifall vattnet rinner mot huset och se till så buskar och andra växter nära fasaden tas bort, då de tenderar att binda fukt. Se även över din takavvattning så hängrännor är rensade och inte svämmar över samt att stuprören leds bort en bit från huset.

Vintern är krypgrundens bästa tid

Det är faktiskt så att vintern är bästa tiden för krypgrunden, då är det i regel torrare vilket innebär mindre vatteninnehåll i luften. Men för att vintern ska bli torr krävs att det blir lägre temperaturer, och helst minusgrader. Om det blir en vinter med barmark och regn så hinner inte konstruktionen torka och återhämta sig, då är risken för fuktrelaterade skador större.

Finns det fler saker att göra om jag har krypgrund?

- En digital fuktmätare är en bra investering. Den håller koll på fuktnivåerna i krypgrunden och larmar om dessa sticker iväg. Du kan också kolla om du har organiskt material så som gammalt byggspill vilket du bör ta bort från grunden, avslutar Veikko Räihä.

Om du får eller misstänker problem med fukt i krypgrunden bör du anlita en expert som besiktar grunden. Bland de vanligaste och säkraste åtgärderna för fuktiga krypgrunder är installation av en fast monterad avfuktare om sänker fuktigheten i grunden.

Relaterade artiklar

  • Dags att kontrollera krypgrunden (https://www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2017/dags-att-kontrollera-krypgrunden/)
  • Nu är bästa tiden att fuktkontrollera krypgrunden (https://www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2016/nu-ar-basta-tiden-att-fuktkontrollera-krypgrunden/)
  • Gör rätt från början med din krypgrund (https://www.anticimex.com/sv-se/privatkunder/vara-tjanster/krypgrundsbesiktning/expertens-tips--gor-ratt-fran-borjan/)

Välj land