Har du fått objudna gäster i ditt skafferi?

Pressmeddelande

Många tror att allt som kryper i skafferiet är ”mjölbaggar”, men det finns flera varianter. En annan skalbaggsfamilj som också har arter som specialiserat sig på mjöl- och grynprodukter är familjen plattbaggar.

Hur känner man igen en plattbagge?

Till skillnad från mjölbaggar luktar inte plattbaggarna, de är smalare och generellt något mindre (2-3 mm). Men precis som mjölbaggar kan de bli väldigt många på kort tid. Plattbaggarna gillar värme och har du otur kan det verkligen börja ”myllra” i skåpen. Plattbaggar är inte farliga, men de kan orsaka obehag och förstöra matvaror.

Hur får man plattbaggar?

Insekterna har en förmåga att tränga sig in i tättslutande förpackningar och de angriper många olika varor som spannmål, bröd, pasta, torkad frukt, nötter, kryddor, tobak och snus. De kan inte flyga och lever inte ute i den svenska naturen därför kommer de alltid in med inköpta varor.

Tips och råd för att bli av med plattbaggar:

  • Töm skåp och lådor. Ta bort eventuellt hyllpapper.
  • Rengör lådor och hyllor noga. Använd helst dammsugare. Tänk på att byta och kassera använd dammsugarpåse. För att vara på den säkra sidan bör påsen förseglas med en plastpåse och frysas innan den kastas.
  • Undersök varorna innan de sätts tillbaka. Angripna varor kastas. Innan de slängs bör de läggas i en försluten förpackning, för att inte spridas, och sedan frysas i en frysbox i en vecka eller värmas till mer än 55°C i mer än en timme.
  • Lätt angripna varor kan också värmebehandlas eller frysas, se ovan.

Blir du trots dessa åtgärder inte av med problemet, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.

Välj land