Har du eller ska du införskaffa en kamin? Tänk på detta

Pressmeddelande

Att elda höjer inte bara trivseln i bostaden, det kan också värma upp den. Men det finns ett par saker att tänka på, både om du eldar idag eller om du tänker börja med det. Särskilt när det kommer till kaminer. Anders Westerlund, brandexpert på Anticimex, ger dig sina tips.

Fundera först på vad syftet är med eldandet. Gör du det för trivselns skull räcker oftast en öppen spis, men den värmer inte upp en bostad eftersom det mesta av värmen försvinner ut genom skorstenen. Vill du istället elda för att värma upp bostaden passar en braskamin. Välj en CE-märkt kamin så den uppfyller aktuella krav.

Hur du eldar är nästa sak att tänka på. Elda inte med annat än just ved. Material som exempelvis impregnerat eller målat virke kan leda till skadliga rökgaser. Det vanliga är att du inte bör elda mer än 2-3 kilo ved per timme och inte mer än 3-4 timmar i taget. Därefter behöver kaminen vila lika länge. Detta kan dock skilja sig mellan olika kaminer, kolla därför vad som gäller för just din kamin.

Vad gäller säkerheten finns några saker att tänka på när du eldar. Sota regelbundet och ta bort aska med en plåthink med lock som du tömmer där en brand inte kan uppstå. Undvik att elden får ligga och pyra länge, då bildas sot och avlagringar i skorstenen som kan utvecklas till en skorstensbrand. Om du drabbas av skorstensbrand är det viktigt att du agerar rätt.

- Skorstensbränder kan sprida sig till övriga delar av bostaden, men det finns saker du kan göra. Stäng först alla luckor till eldstaden så du stryper syretillförseln. Ring sedan 112. Om det går bör du därefter kontrollera själva skorstensstocken, särskilt vid bjälklag och på vinden, säger Anders Westerlund.

Har du sett över ditt brandskydd i huset på länge? Om inte, se till att ha minst en brandvarnare per våningsplan och gärna en i sovrummet. Ha också en pulversläckare i huset och placera den lättillgängligt, gärna nära en utgång.

Vill du ha vår hjälp med brandsäkerheten?

Kunskap är ett riktigt bra skydd mot brand, läs därför gärna mer om brandsäkerhet. I vår webbshop hittar du brandvarnare, brandfiltar, brandsläckare och timers till dina elprylar.

Välj land