Har du besök av bananflugor?

Pressmeddelande

Så här års är det många som störs av de små flugor som vistas i våra hem. De kallas ofta bananflugor, men är egentligen olika arter i familjen daggflugor.

De här flugorna finns överallt i vår natur, därför är de svåra att hindra från att ta sig in hus och lägenheter. Speciellt sensommar och tidig höst letar de sig in för att lägga ägg i framförallt övermogna och jästa frukter och grönsaker, slattar av vin och öl, blomjord och diskhoar.

– Deras förmåga att föröka sig är otrolig. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona kan lägga ungefär 500 ägg. Ett par flugor blir därför snabbt massor av flugor, som i sin tur lägger nya ägg och blir ännu fler, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Få bort bananflugorna genom att hålla rent

Den snabba förökningstakten gäller det att få stopp på. Därför behöver du hitta de platser där de utvecklas och rengöra platsen eller materialet som insekterna finns i. Då kan du få bort bananflugorna helt och hållet, eller i varje fall hålla det på en låg nivå.

– Har du väl fått rikligt med flugor finns det ett par saker du kan göra. Använd dig av en färdigbetad bananflugefälla, eller prova att blanda två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppe diskmedel i en liten flaska. Blandningen lockar till sig flugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där, avslutar Thomas.

Thomas tips på hur du undviker bananflugorna där hemma:

  • Kasta fruktavfall i slutna påsar och håll fruktskålen fri från övermogen frukt
  • Rengör returflaskor och liknande och förvara dem slutet, exempelvis i plastsäckar
  • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester från diskhon direkt
  • Kasta soporna regelbundet och håll efter komposten
  • Rengör diskhon och golvbrunn med grov borste och diskmedel för att bli av med ägg och larver som kan finnas vid mynningen

Vill du ha vår hjälp med bananflugorna?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor där du hittar ett urval av produkter mot skadedjur.

Välj land