Hantera påskmaten rätt och undvik matförgiftning

Pressmeddelande

Påskmat är något många av oss ser fram emot så här års. Men mat som åker fram och tillbaka mellan bord och kylskåp kan också göra oss sjuka. Här får du tipsen på hur du minskar risken för att du och dina närmsta blir sjuka i påsk.

All mat har bakterier och det är helt naturligt. Men om bakterierna blir för många i maten kan vi bli sjuka av att äta den. Och eftersom mat i rumstemperatur fördubblar antalet bakterier ungefär var 20:e minut finns det ett par saker att tänka på för att inte bli sjuk.

- Visst är det trevligt med påskmat, men med tanke på matsäkerheten bör du endast ta fram ungefär det du räknar med går åt. Om samma mat efter några timmar i rumstemperatur åker in i kylskåpet, för att tas fram igen nästa dag kan antalet bakterier ha fördubblats många gånger. Det är sammanlagd tid i rumstemperatur som räknas om du vill hindra bakterier från att föröka sig. Det kan därför vara bra att tänka på temperatursvängningarna, säger Ola Kotsalainen, matsäkerhetsexpert på Anticimex.

En annan sak du bör tänka på är att kylskåpet ska vara riktigt kallt, +5° C är bra för de flesta kylvaror men känsliga råvaror som exempelvis köttfärs och gravad fisk bör förvaras ännu kallare. Annars finns risken att bakterierna på maten växer även i kylskåpet, särskilt ifall den har stått framme ett par timmar. Har du möjlighet att förvara maten på en kallare plats, så är mycket vunnet. Tänk på att dela upp större mängder mat i mindre behållare så att nedkylningen går snabbt. Ställer du ut mat så tänk på att hålla den skyddad från fåglar och gnagare.

Gravad lax hör till de råvaror vi har på påskbordet och som är känslig för temperatursvängningar. Detta är speciellt viktigt att tänka på för dig som är gravid eller har nedsatt immunförsvar, eftersom Listeria kan förekomma. Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos riskgrupper men som vuxna och friska individer sällan tar skada av.

Det finns flera enkla saker du kan göra för att förhindra att bli sjuk av påskmaten. En huvudregel är att kall mat ska vara kall och varm mat varm så länge det är möjligt innan servering. En annan sak är handhygien. Tvätta händerna noggrant, tvål och vatten räcker men gnugga händerna cirka 15 sekunder, speciellt när du hanterar rå köttfärs eller rå fisk. En tredje sak som är bra att tänka på är att separera rått kött från ätfärdiga saker. Av okunskap kan många torka köttsaft med en trasa som man sen torkar av diskbänken med och bereder salladen på. Har du otur kan köttet ha otrevliga bakterier som salmonella eller campylobacter.

Olas tips hur du undviker matförgiftning

  • Förvara kall mat kall och varm mat rykande varm innan servering
  • Ställ bara fram den mat du har tänkt att äta
  • Tvätta händerna noga, vatten och tvål räcker
  • Se till att skydda ätfärdiga rätter från smitta, speciellt från rått kött

Välj land