Han hjälper fastighetsägare i Stockholm att bli kvitt råttor – utan bekämpningsmedel

Nyheter

Allt fler fastighetsägare tar nu tag i problemen med råttor. För att få slut på krafsandet i väggar, problem med sopor och en allmän obehagskänsla installerar fler och fler fällan Smart Pipe i avloppsledningen eller i avloppsbrunnen. Ofta med hjälp av Pasi Pöllänen på Anticimex, eftersom han är expert på att sanera råttor.

Det händer varje dag att råttor tar sig in i hus och lägenheter i Stockholm. Och ofta är det avloppsledningarna som är vägen in.

– Avloppen under våra hus fungerar lite som råttornas motorväg. Det är i avloppen de bor och jag brukar lite skämtsamt säga att de råttor man ser på gatorna är rymlingar från avloppen eller så har de tillgång till ett avlopp precis i närheten. Därför är det klokt att koncentrera sig på avloppen för att få bukt med råttorna, säger Pasi Pöllänen.

Anticimex skadedjurstekniker Pasi Pöllänen.

De som får in råttor i boendemiljön märker det eftersom de ställer till med elände som att gnaga på kablar, ledningar och allt möjligt annat. Men även de som fått råttor i väggarna eller i takbjälklaget märker det på olika sätt.

– Den första som hittar ut ur avloppssystemet och in i ett hus är ofta en dräktig hona som vill lägga sina ungar på en undanskymd och säker plats. Ett vanligt scenario är därför att det första man hör är ett gnagljud i väggarna eller i bjälklaget, som tystnar efter ett tag. Efter ett par dagar hörs sedan pipljud, det är ungarna. Efter ytterligare några dagar hör man hur ungarna börjar röra sig. Det går också att höra råttorna när de glider neråt i avloppsrören eller ”kloar” sig upp. Råttor luktar och har man väl fått in lukten i konstruktionen behöver den rivas för att lukten ska försvinna, vilket kan bli dyrt beroende på boets placering och ifall det är våtrum inblandade, säger Pasi Pöllänen.

Smart Pipe installeras under huset, i avloppets utlopp. Vissa hus har flera utlopp, då behövs fler fällor. Själva fällan är uppkopplad vilket gör det möjligt att hålla koll på antalet råttor och hur deras rörelsemönster ser ut. Just att den är giftfri och att man snabbt blir kvitt problemen är något som många kunder uppskattar.

- När vi installerat fällan kommer det inte in fler råttor i huset. Då kan vi koncentrera oss på att få bort de som eventuellt redan finns i huset. Vi gör en så kallad Riskbedömning, ett underlag till kunden med lösningsförslag för att minska riskerna för återkommande problem med gnagare andra skadeinsekter. Smart Pipe fungerar mycket effektivt utan bekämpningsmedel, vilket många kunder ser som en stor fördel eftersom de vill ha bort råttor men utan att skada miljön. När fällan tar en råtta åker den döda råttan vidare med avloppsvattnet till ett reningsverk så småningom.

Att installera en fälla går fort. En sak som är viktig är att det finns aktuella ritningar över alla avlopp och rör, när en sådan finns gör sedan Pasi ett platsbesök för att dels se omfattningen på eventuella skador och för att se var fällan ska placeras. En stor anledning till varför fastighetsägare väljer Smart Pipe är för att skydda huset ekonomiskt. Skador som råttor gör får man nämligen sällan ersättning för från försäkringsbolaget och handlar det om ett badrum som behöver bilas upp så handlar det ofta om hundratusentals kronor.

Läs mer om Anticimex Smart

Välj land