Getingen vaknar till liv – men påverkar det verkligen dig?

Nyheter

Mycket talar för att 2018 blir ett getingår, ungefär vartannat år är ett sådant år. Du kan göra en del redan nu för att de små surrande insekterna inte ska skapa för stort obehag. Men tänk dig för, getingar är nyttodjur som gör en hel del nytta inte minst i trädgården.

När vi tittar på vår statistik över antalet getingsaneringar är mönstret tydligt. Ganska precis vartannat år är det getingsommar, men exakt vad det beror på vet inte forskarna men man tror att det har med flera faktorer att göra, som tillgång till föda, antal bon och väder. Och även om vi går mot ett getingår för landet som helhet, behöver långt ifrån hela Sverige drabbas.

Getingar kan vara rejält störande, inte minst de ljumma kvällar då vi äter ute och de yvigt flyger runt maten och drycken på bordet. Men getingen är ett så kallat nyttodjur som äter andra besvärande insekter som bladlöss, flugor och andra småinsekter. De hjälper också till att pollinera en del växter i trädgården, särskilt på våren och försommaren.

Fundera därför igenom om du verkligen måste få bort getingarna. Hotar de din hälsa? Om du inte besväras nämnvärt kanske du inte måste ta bort dem. För vad skulle hända om om alla getingar försvann? Exempelvis skulle fruktskördarna minska eftersom småinsekterna skulle bli så många att de skulle kunna kalasa fritt på frukten.

Du kan göra en hel del för att slippa besvär med getingar. När värmen kommer och det är skönt att sitta ute och äta, var då noga med att ta bort matrester och annat ätbart efter måltiden. Täck över kött och sötsaker när du äter utomhus. På så sätt hindrar du getingarna från att skapa en flygbro från matplats till bo.

Har du ändå bestämt dig för att du vill bli av med getingarna bör du göra det så tidigt som möjligt på våren. Då är det bara getingdrottningen som är i boet. Sitter boet så till att du kan nå det kan du försöka ta bort själv. Kvällstid är bäst eftersom getingar är minst aktiva då. Ta på dig handskar och sätt en påse runt boet, skär sedan ner det och lyft bort det. Men det här jobbet kan vara förgäves om du inte samtidigt förändrar förutsättningen för getingarna att bygga bon. Risken finns nämligen att getingarna hittar tillbaka till samma ställe om de hittat en plats de gillar.

Se vår film - trygga tips om getingar

Senare på säsongen, när högsommaren har dragit igång och boet är större en en pingisboll kan du behöva hjälp med en eventuell sanering. Hör då av dig till oss så hjälper vi dig.

Välj land