Förbered huset inför vintern

Pressmeddelande

För dig som är husägare kan det vara en bra idé att se över huset inför vintern. Även fast det är fuktskadorna som är vanligast under vinterhalvåret kan det vara bra att göra en genomgång av hela huset. Här är några saker du enkelt kan göra för att förebygga skador.

Om vi börjar utomhus och uppifrån bör du kontrollera att det är tätt runt skorsten och rör som går upp genom taket. Oavsett om du har tegelpannor, takplåt, papp eller någon annan takbeläggning bör taket kontrolleras noggrant så det är intakt. Se även till så att ingen mossa finns på taket då det tenderar att binda fukt. På vinden bör du ta bort gamla getingbon, eftersom de annars kan bli boning för andra insikter som flugor och ängrar.

Kontrollera att hängrännorna är tomma från löv och annat skräp och se över så stuprören är hela, så regn- och smältvatten kan rinna fritt. Genom att falsen på stupröret pekar utåt kan du lättare se om röret är skadat. Se även till att leda bort vattnet med rännor under stuprören. Är fasaden smutsig bör du även sopa av den eftersom spindelnät, sand och barr binder fukt.

En annan enkel åtgärd är att koppla bort trädgårdsslangen från vattenutkastaren så att eventuellt vatten kan rinna ur. Många lämnar kvar slangen ute och det kan leda till att vattenrören fryser sönder inne i väggen, vilket brukar märkas först på våren.

Vill du också ha ett tryggare boende?

Läs mer om Anticimex Trygghetsavtal som ger dig ett kompletterande skydd utöver din villahemförsäkring.

Välj land