Fler getingar i sommar – så skyddar du huset
Pressmeddelande

Vartannat år brukar bli ett getingår, och efter förra årets lugnare säsong förbereder sig Anticimex nu för en sommar med många getingar och dubbelt så många saneringar. Årets milda vår utan köldknäppar i stora delar av landet har dessutom varit gynnsam för getingdrottningarna. Men med rätt förberedelser kan husägare minska risken för oönskade bon redan nu.
Experter vet inte helt säkert varför det blir fler getingar vartannat år, men det antas bero på tillgång till föda och boplatser. Hos Anticimex märks mönstret tydligt - sommaren 2024 genomfördes 26 829 getingsaneringar, medan året innan 2023 var siffran 45 970 saneringar. Prognosen för i år pekar mot en ny getingsommar.
− Vi planerar för en getingsommar i år, men det kan vara stora lokala skillnader, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex. Alla husägare gör klokt i att getingsäkra sitt hus nu på våren innan midsommar. Efter det brukar getingarna blivit så pass många att det är krångligare att åtgärda problemen.
Ett hot mot getingarna är köldnätter under våren, då drottningarna riskerar att dö innan de hunnit bygga bon. Men i år har våren varit relativt stabil med få frostnätter i stora delar av landet.
− Vi har börjat få samtal från husägare som sett getingdrottningar leta boplatser, så än så länge ser vi inga tecken på att de inte skulle ha överlevt vintern, säger Thomas Persson Vinnersten.
Getingar är viktiga insekter i naturen. De äter skadeinsekter i trädgårdar och hjälper till viss del till med pollinering. Men när de blir för många och för närgångna kan de skapa obehag, och för den som är allergisk mot getingstick kan det vara direkt farligt.
− Att getingsäkra sitt hus syftar till att få getingarna att bygga bon på platser där de inte stör oss människor, säger Thomas Persson Vinnersten. På så sätt balanserar man att getingarna gör en hel del nytta i naturen, men samtidigt har respekt för att de inte ska bli för närgångna.
Ett knep för att slippa getingbon vid huset är att lokalisera platser som getingarna tycker om att bygga bon på och göra dem ogästvänliga. En bra ledtråd är platser där det sitter kvar gamla bon. Ta bort det gamla boet och säkra platsen med exempelvis ett insektsnät. Gamla getingbon kan även locka till sig andra oönskade insekter, såsom ängrar och tjuvbaggar.
Så här getingsäkrar du ditt hus, steg för steg:
Steg 1: Inspektera runt huset, i förråd och på vinden, leta efter attraktiva tillhåll för getingarna att bygga bo.
Steg 2: Getingar återanvänder aldrig till gamla bon, så hittar du ett getingbo från fjolåret ska det plockas ned för att inte locka till sig andra skadedjur som till exempel fläskängrar. Därefter är det bra att getingsäkra på platsen så inget nytt bo byggs där.
Steg 3: Täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset.
Steg 4: Sätt insektsnät för ventilationsgaller.
Steg 5: Du kan själv ta bort ett bo tidigt på säsongen när det är litet som en pingisboll. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv. Är du allergisk mot getingstick, osäker eller upplever obehag rekommenderas att du tar professionell hjälp.
Läs mer om getingar och getingbon.