Enkla knep för en sommar utan skadedjur

Nyheter

Sommar är inte bara tiden då vi människor trivs och frodas, skadedjuren gör detsamma. Getingar, myror och vägglöss kan störa i både hus och fritidshus. Vår skadedjursexpert Jan Jungerstam tipsar om hur du slipper dem.


Utan mat inga skadedjur. Och sommaren är tiden då vi flyttar ut både matbord och kök närmare naturen. För att undvika skadedjur är det just här du ska börja, med att inte servera dem mat.

- Begränsa skadedjurens föda runt huset genom att ta hand om mat som du har spillt. Våttorka gärna. Som exempel gör myror doftspår om de hittar mat, som sedan leder fler myror dit. Våttorkar du så försvinner doftspåren, säger Jan Jungerstam.

Störs du av myror och getingar kan det vara bra att hitta deras boplats. Men man ska inte förstöra myrbon eller myrstackar i onödan, de här djuren fyller en viktig funktion i ekosystemet. Däremot kan man försöka gräva bort dem och placera dem där de stör mindre. Getingbon däremot behöver man ofta ta bort.

– Getingarnas bon växer hela sommaren, ta därför bort det så tidigt som möjligt. Men gör det inte själv, getingar kan vara rejält aggressiva när en inkräktare kommer. Det är getingbon vi får mest samtal om under sommaren, säger Jan Jungerstam.

Ett annat skadedjur som märks på sommaren är hästmyran. Den bygger sitt samhälle i trä och sitter det i huset behöver du ta bort det med professionell hjälp, eftersom hästmyror kan göra stor skada på huset.

Vägglöss dyker upp under sommaren men märks oftast först senare. Det är inte ovanligt att vi tar med oss dem hem från semestern, ofta utomlands. Har du fått hem vägglöss behöver du sanera snarast, de kan sprida sig snabb. Men det bästa är såklart att inte ens få med sig vägglössen hem, vilket går att undvika relativt enkelt.

– Res med en hård resväska av metall eller plast, inte en tygväska. Väl på hotellet bör du placera väskan långt ifrån sängen, gärna i badkaret om det är möjligt. Undersök sängen och leta efter svarta små fläckar eller små blodfläckar. Väl hemma är det bra om du packar upp på ett ställe med bra ljus så att du kan upptäcka eventuella löss, säger Jan Jungerstam.

Behöver du hjälp med skadedjur?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor, eller ta en titt i vår webbshop.

Välj land