Juni 2016 – en rekordmånad för getingar!

Pressmeddelande

Med ganska jämna mellanrum blir det riktig getingsommar och nu kan det vara dags igen. Därför vill vi ge dig ett par trygga tips på hur du undviker dessa surrande småkryp.


Vår statistik över antalet saneringar av getingar är riktigt intressant. Somrar då det finns fler getingar än vanligt, så kallade getingsomrar, återkommer med en nästan kuslig regelbundenhet vartannat år. Juni 2016 sticker dessutom ut rejält mot samma period tidigare år.

Det ser ut att bli en getingsommar i år, även om vi inte har facit förrän i augusti. Rekordet för hela getingsäsongen är från 2014, då gjorde Anticimex över 60 000 saneringar. Vi får se om vi kommer över den siffran i år, vår statistik pekar på det, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

Vad kan man då göra för att själv slippa invasion av getingar?

En hel del. Framförallt handlar det om att begränsa deras föda och att ta bort boet om problemet är alltför stort.

- Tänk på att täcka över kött och sötsaker när du äter utomhus. Och att inte lämna matrester liggande i anslutning till huset. Att ta bort boet är bäst att göra så tidigt som möjligt eftersom det växer hela sommaren. Och man gör klokt i att inte ta ner det själv, särskilt inte om det är riktigt stort och fullt av getingar som är beredda att försvara sitt hem, säger Håkan Kjellberg.

Getingen är samtidigt ett nyttodjur, så ta inte bort bon i onödan. De är rovdjur som håller ned mängden insekter i våra trädgårdar, och i viss mån pollinerar de också.

Håkans tre bästa tips för att slippa getingar:

  • Täck över kött och sötsaker när du äter utomhus
  • Lämna inte matrester liggande i anslutning till huset
  • Ta bort boet så tidigt som möjligt, men gör det inte själv utan anlita en saneringsfirma.

Har du ett getingbo du behöver bli av med?

Om du har ett getingbo som nås från husets utsida kan du enkelt göra en direktbokning, så kommer vi ut och sanerar. På grund av den höga getingaktiviteten just nu kan det på vissa håll vara lite längre väntetider än normalt, men vi jobbar på för att alla ska få hjälp så snabbt som möjligt.

Tips!

Under måndagar och tisdagar är det många som ringer till vår kundservice. Har du möjlighet kan du därför försöka undvika just dessa tider för att slippa telefonkö.

I vår webbshop hittar du getingfällor och annat som gör sommaren tryggare.

Välj land