Driver du matvarubutik? Har du koll på de provtagningar du måste göra?

Nyheter

Som du säkert känner till är provtagningar något som alla matvarubutiker måste göra. Åtminstone de som bereder livsmedel i någon form, det är lagkrav på att om du exempelvis skär upp och plastar in frukt, bakar bröd och har kök tar regelbundna prover. Men vet du vilka prover? Och när? Anticimex matsäkerhetsexpert Ola Kotsalainen berättar mer om provtagningarna och det ramavtal som gör det till en bra affär att inte administrera proverna själv.

Provtagningar kan ta upp en hel del tid och ork från vardagen, det vittnar många matvarubutikshandlare om som vi träffar. Och visst, det är inte helt lätt att både driva en livsmedelsaffär med allt vad det innebär – och dessutom hålla koll på de många provtagningar som måste göras. Att välja fel analyspaket ger fel provsvar. Gör du det med Anticimex sparar du både tid och pengar.

- Tid sparar du eftersom vi tar hand om allt, från att att administrera vilka provtagningar som måste göras och när detta måste ske, till att ta prover, skicka in dessa till labb och utvärdera resultaten. Pengar sparar du eftersom Anticimex har ett fördelaktigt ramavtal med Ica centralt. Ungefär som du som matvarubutikshandlare får bra pris på äpplen och schampo eftersom det är många som går ihop om köpet, säger Ola Kotsalainen.

Anticimex samarbetar med erkända laboratorier och har ett stort utbud när det gäller provtagning och analys av livsmedel. Själva tolkandet av provsvar är en konst i sig. Att tolka provsvar är inte helt enkelt, men vi hjälper gärna till. Som exempel kan provsvar som visar på alltför mycket bakterier i köttfärs ha på en rad orsaker.

Det kan bero på:

  • bristfälliga rutiner
  • felaktiga temperaturer
  • orent kvarnhus
  • undermåliga produkter från köttleverantören

Exakt vilka prover som tas bestäms av affärens syfte och målsättning med provtagningen – och ifall det finns lagkrav eller rekommendationer för din verksamhet. Utöver att ta fullt ansvar för provtagningar gör Anticimex även inspektioner och revisioner. Många matvarubutikshandlare upplever det som en trygghet inför de inspektioner som statens utsända gör regelbundet. Att vara väl förberedd och redo inför dessa inspektioner ger ro i vardagen.

Välj land