Det här kan du göra för att spara energi i bostaden

Pressmeddelande

Vintern börjar närma sig och temperaturen går stadigt ner. Därmed ökar också energikostnaderna, men det går att göra mycket för att hålla dem nere. Anticimex expert Mikael Aderskog tipsar om några enkla saker du kan göra.

Att spara energi är inte bara en fråga om pengar. Det är i högsta grad även en miljöfråga och bostaden brukar pekas ut som en av de större sakerna som påverkar klimatet. Vad kan man då göra?

- En enkel men viktig sak är att se över tätningslisterna kring fönster. De har en livslängd på ungefär tio år och energiutsläppet kan bli upp till 40 procent mindre med nya lister. Då slipper du också kalldrag. Nya lister kostar ett par hundralappar och kan göra stor skillnad. Passa på innan det blir alltför kallt, det är inte så kul att stå med öppna fönster mitt i vintern, säger Mikael Aderskog.

Vattenförbrukning är en annan sak du kan påverka enkelt. Framförallt det uppvärmda vattnet, eftersom de flesta bekostar uppvärmningen själva.

- Snålspolande munstycken till vattenkranarna i köket, badrummet och duschen sparar rejält med vatten utan att dra ner på komforten. Du kan faktiskt spara in mycket av din vattenförbrukning med hjälp av en snålspolande kran och med tanke på att de kostar runt 50 kronor är det välinvesterade pengar. Bara i en dusch kan du sänka energiförbrukningen med cirka 40 procent med hjälp av ett snålspolande munstycke, menar Mikael Aderskog.

Utöver vattenförbrukningen finns det fler energibovar att ta itu med i bostaden.

- Det är onödigt att ha en TV i standbyläge, det drar ganska mycket energi. Ladda gärna mobilen eller surfplattan med en timer som slår av när den laddat klart. Det minskar också brandrisken. Har du kvar gamla hederliga glödlampor bör du överväga att växla över till LED, de drar en bråkdel av energin och håller mycket längre, säger Mikael Aderskog.

Om du vill kartlägga bostadens energiförbrukning i detalj kan du göra en energideklaration . Det är frivilligt att göra, utom vid ett tillfälle.

- Ska du sälja bostaden måste en energideklaration finnas eftersom det är säljarens ansvar att det finns. Gör du en energideklaration får du också svaret på ifall det är värt att exempelvis byta fönster i bostaden. Fönsterbyte brukar vara en bra affär eftersom dagens moderna fönster isolerar väldigt bra. I Anticimex tjänst Trygghetsavtalet ingår energirådgivning så den kan vara värt att skaffa bara av den anledningen, säger Mikael Aderskog.

Vill du ha vår hjälp med energiförbrukning?

Vi har stor vana kring energifrågor och hjälper dig gärna. Kontakta ditt närmaste Kontakta ditt närmaste Anticimexkontor eller beställ en energideklaration redan idag för att se hur du kan sänka din energiförbrukning.

Välj land