Fler arter av vägglöss

Pressmeddelande

Utöver den vanligaste vägglusen, som faktiskt heter just vanlig vägglus, kan du stöta på framförallt två andra arter av detta skadedjur. Vår skadedjursexpert Jan Jungerstam berättar om fladdermusvägglusen och svalvägglusen.


Vägglöss lever på sitt värddjur genom att suga blod från det. Den vanliga vägglusen har oss människor som värddjur, men även fladdermöss och svalor agerar värddjur. Därför heter dessa vägglöss fladdermusvägglus och svalvägglus. Har du blivit drabbad bör du försöka ta reda på vilken vägglus du har.

- Den absolut vanligaste är vanlig vägglus. Men har du fladdermöss i eller runt ditt hus kan det vara fråga om fladdermusvägglus, som lever på vindar och trånga ställen i eller runt ditt hus. Den kan också vandra in i boendeutrymmen och ställa till problem. Svalvägglusen är sällsynt och mycket mindre än vanlig vägglus och fladdermusvägglus som blir 5-8 mm, säger Jan Jungerstam.

Vägglöss har ökat rejält i Sverige under de senaste åren. Det har gjort att människor ofta tänker på vägglöss om det kommit in insekter i exempelvis sovrummet. Men så behöver inte alls vara fallet, det kan vara fråga om helt harmlösa insekter.

- Det kan vara ängrar, skalbaggar eller något helt annat. Just ängrar kan förstöra kläder men de flesta insekter gör ingen skada. Vi får ofta in prover från oroliga människor och alldeles nyss fick vi exempelvis in en gråsugga, säger Jan Jungerstam.

Att ta reda på om det verkligen är vägglöss du fått in är relativt lätt. Och det är viktigt, eftersom du omgående behöver göra en sanering så att vägglössen inte sprider sig.

- Vägglöss suger blod och blir du biten kan det klia rejält. Så får du utslag under natten kan det vara vägglöss. De lämnar ofta spillning i form av svarta små fläckar i sängen eller i exempelvis sprickor i väggar. De kan också lämna små hudömsningar efter sig. Att sanera vägglöss är ingenting du kommer att lyckas med själv, överlåt det därför till ett saneringsföretag, avslutar Jan Jungerstam.

Så här vet du om det är vägglöss du fått in:

  • Du eller någon i familjen blir bitna nattetid och får röda utslag
  • Små svarta fläckar förekommer i eller nära sängen
  • Du hittar små hudömsningar i eller i närheten av sängen

Misstänker du vägglöss och vill ha hjälp?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor så hjälper vi dig.

Välj land