Dags att öppna fritidshuset, men har smådjur varit där i vinter?

Pressmeddelande

Så här kring påsk brukar många öppna sitt fritidshus för säsongen. Men det kanske varit liv där i vinter ändå, i form insekter och gnagare. Och vad gör du för att slippa få in de första som vaknar på våren? Det finns några saker du bör tänka på för att ta hand om fritidshuset på rätt sätt.

Helt plötsligt börjar solen värma och vi inser att det kanske blir vår och sommar ändå. Då lockas vi ut till fritidshusen och vaknar ur vinterdvalan. Vaknar gör även de insekter som övervintrat i fritidshuset, antingen färdigutvecklade eller som larver.

De stora och lite slöa flugor som drar sig till fönstren heter vindsflugor. De tog sig troligen in på hösten i någon liten springa och vill nu ut, därför dras till till ljuset i fönstren. Vill du slippa dem behöver du täppa till håligheter och öppningar där de kan ta sig in med insektsnät, exempelvis över springor vid takfot och ventilation. Att slippa dem helt och hållet är däremot svårt.

Nu på våren vaknar getingdrottningen och börjar söka efter en ny boplats. Kolla noga efter nya bon vid huset. De är små till en början, då är de också enklare att ta bort. Tänk också på att täcka över kött och söta rätter när du äter utomhus. Men fundera en extra gång om du verkligen besväras av getingarna, de är nämligen nyttodjur som bland annat äter en hel del andra insekter som vi kan tycka är besvärande som flugor och bladlöss. De hjälper också till att pollinera en del växter, särskilt på våren och försommaren.

Gråsuggor, tusenfotingar, spindlar och andra småkryp älskar fukt. Ta därför bort de små lövhögar som blåsten brukar ordna intill huset. Då minskar du risken att få in småkrypen i huset.

Gnagare som möss och råttor är inte så kul att få in i fritidshuset. De kan ställa till med en hel del oreda och gnaga på både elkablar och vattenrör. Har du fått in dem kommer du att märka det och hittar du döda råttor eller möss i eller runt huset bör du undvika att ta i dem eftersom de kan bära på olika slags smittoämnen. Möss behöver bara ett hål på sex millimeter för att ta sig in, så att skydda sig helt är svårt. Men se över springor och hål i fasaden och täta dem. Sätt finmaskiga nät för ventilationsgluggarna.

Så här års vaknar svartmyran till liv igen. Den lämnar då myrsamhället för att leta föda och lämnar sedan doftspår för att andra myror ska hitta till maten. Sen dröjer det inte länge förrän du har massor av myror i fritidshuset. Ett par tips här är att se till att städa bort de här doftspåren och fläckar av saft eller annat sockerrikt, att bära ut soppåsen till soptunnan och att inte låta hund- eller kattskålen stå framme.

Välj land