Checklista för att öppna fritidshuset

Pressmeddelande

Så här års brukar många öppna sina fritidshus för året. Då finns det en del att tänka på, både vad gäller insidan och utsidan av huset. Vintern kan nämligen ställa till med elände, inte minst om fritidshuset haft oönskade små gäster under vintern.

Helt plötsligt börjar solen värma och vi inser att det kanske blir vår och sommar ändå. Då lockas vi ut till fritidshusen. Här är några saker som kan vara bra att tänka på, både vad gäller själva huset och trädgården.

Tak

Har du tegelpannor bör du kolla att ingen har gått sönder eller flyttat på sig. Byt ut de som spräckts. Att hålla koll på taket kostar väldigt lite i jämförelse med en fuktskada.

Hängrännor och stuprör

Rensa bort skräp, barr och löv som har fastnat i rännorna och kontrollera att de sitter ordentligt. Tung snö kan ha gjort att de har flyttat på sig.

Vattenledningar

Sätt på vattnet försiktigt ifall någon ledning frusit under vintern. Ha en kran öppen och gå runt i huset och kolla att det inte sipprar vatten någonstans. Håll koll på vattenmätaren när alla kranar är stängda, om den rör på sig har du en läcka. Kontrollera att vattenlås och golvbrunnar inte har spruckit.

Smältvatten vid grund och under huset

Kolla att avrinningen fungerar från huset och grunden. Titta efter skador som missfärgning på bjälklagets undersida och lukta efter ”mögellukt” i grunden eller huset.

Skorsten

Du som har ett fritidshus med skorsten bör kontrollera att inga fåglar byggt bo i skorstenen. Det bästa skyddet är att sätta upp ett finmaskigt nät eller en skorstenskåpa.

Elcentral

Råttor och möss tycks älska att gnaga på kablar. Ibland lämnar de spår efter sig i elcentralen, ofta i form av spillning eller doft. En jordfelsbrytare är ett bra skydd, den slår ifrån strömmen om det blir fel i elanläggningen.

Fönster

Vintern kan skada fönster, särskilt i nederkanten, där du kan behöva kitta om och måla.

Fasad och grund

Se till att växtligheten inte tätnar och tar över kring huset. Ha inte buskar eller rabatter för nära fasaden och titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Svarta prickar på fasaden är ingen större fara, de går ofta att borsta eller tvätta bort.

Fukt inomhus

Det blir mycket fukt i ett hus som står tomt en vinter. Kylan gör att fukten hamnar i kuddar, möbler och textilier i huset. Vädra därför ordentligt när du öppnar huset. Ta ut madrasser, kuddar och täcken och låt dem ligga i solen ett tag.

Hindra möss från att hälsa på

Möss behöver bara en öppning på sex millimeter för att ta sig in, så att skydda sig helt är svårt. Men försök att se över springor och hål i fasaden och täta dem. Sätt finmaskiga nät för ventilationsgluggarna. Undvik klätterväxter på fasaden och rensa bort bråte under altanen. Har de väl tagit sig in fungerar vanliga slagfällor bra, lockbeten kan vara bacon eller choklad. Att lägga ut råttgift är ett annat alternativ, men tänk på att giftet kan vara skadligt både för barn och husdjur.

Svartmyror

Så här års vaknar svartmyran till liv igen. Den lämnar då myrsamhället på bred front för att leta föda och de myror som hittar något ätbart gör doftspår tillbaka. Sen dröjer det inte länge förrän du har hundratals myror i fritidshuset. Ett par tips här är att se till att städa bort fläckar av saft eller annat sockerrikt, att bära ut soppåsen till soptunnan och att inte låta hund- eller kattskålen stå framme.

Getingar

På våren vaknar getinghonan och börjar söka efter en ny boplats. Kolla noga efter nya bon vid huset. De är små till en början, då är de enklare att avlägsna. Tänk också på att täcka över kött och söta rätter när du äter utomhus. Erbjud getingarna en egen festmåltid när ni äter ute genom att ställa fram något sött en bit ifrån.

Fuktälskande småkryp

Gråsuggor, tusenfotingar, spindlar och andra småkryp älskar fukt. Ta därför bort de små lövhögar som blåsten brukar ordna intill huset. Då minskar du risken att få in småkrypen i huset.

Tips - i vår webbshop hittar du bland annat slagfällor för mus och andra produkter som gör vardagen tryggare.

Välj land