Är ditt kök invaderat av små flugor? Så blir du av med dem!

Så här års är det många som störs av små fruktflugor i köket. Under sommaren, särskilt under sensommaren, trivs flugan som bäst i våra hem. Anticimex har samlat de bästa tipsen som hjälper dig hålla nere mängden flugor.

Fruktflugor, även kallade bananflugor eller ättiksflugor finns överallt i vår natur. Därför är det svårt att hindra dem från att ta sig in i bostäder. Under sensommar och höst letar de sig in för att lägga ägg i material som jäst eller ruttnat, framförallt i övermogen frukt och grönsaker. Diskhon, blomjord och slattar i tomflaskor är också populära tillhåll för flugorna att lägga ägg i.

Honan lägger ungefär 500 ägg under sin livstid. Fruktflugan har en väldigt snabb livscykel, utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar om det är varmt. Så ett par flugor blir snabbt många, som i sin tur lägger nya ägg och blir ännu fler. För att bli av med fruktflugorna är det därför viktigt att hitta och rengöra de platser som flugor tycker om och där deras larver kan utvecklas. Då kan du få bort bananflugorna helt och hållet, eller i varje fall hålla det på en låg nivå.

Så blir du av med fruktflugor i köket

  • Allmän rengöring är det mest effektiva sättet att bli av med fruktflugor.
  • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester direkt.
  • Håll rent runt och under diskbänken, vid vattenlås och golvbrunn. Du kan koka upp vatten och hälla ner i avloppet tillsammans med fettlösande diskmedel.
  • Håll fruktskålen fri från övermogen frukt, eller förvara frukt och grönt i kylen under de varmaste sommarmånaderna.
  • Kasta fruktavfall i slutna påsar.
  • Släng hushållssopor varje dag så att rester inte jäser. Håll efter komposten.
  • Rengör returflaskor och förvara dem med locket på eller i tätslutande påsar.
  • Gör en fälla: Blanda två delar vinäger, en del vatten och en droppe diskmedel i ett glas eller en liten flaska. Den syrliga blandningen lockar till sig flugorna, som fastnar i fällan.

Välj land