Anticimex testar eldrivna servicebilar

Nyheter

Anticimex genomför ett testprojekt av eldrivna bilar som är utrustade med specialanpassad förvaring för att kunna användas som servicebilar. Syftet är att minska klimatpåverkan från verksamheten och att testa hur eldrivna fordon fungerar för Anticimex tekniker.

Anticimex Sveriges befintliga 800 servicefordon består av skåpbilar och under de senaste åren har Anticimex utvärderat olika eldrivna alternativ. Än så länge har man inte hittat en modell som möter verksamhetens behov av exempelvis räckvidd och lastutrymme. Så i väntan på lämpliga lösningar, testas nu sju eldrivna personbilar där man byggt om lastutrymmet med fast förvaring för utrustning. Bilarna testas just nu i Kalmar, Växjö, Västerås och Gävle.

– I och med att jag använder bilen mycket i mitt arbete, så känns det bra att köra så hållbart som möjligt. Och kul att vi försöker hitta egna lösningar, som jag tycker fungerar över förväntan, säger Jesper Ryström, matsäkerhetstekniker på Anticimex i Gävle och en av testförarna av de eldrivna servicebilarna.

Förvaringsutrymmet i bilarna är begränsat men passar för besiktningar som inte kräver skrymmande utrustning, såsom skadeförebyggande besiktningar och matsäkerhetsinspektioner. Bilarna är från Kia av den nya modellen e-Niro.

Anticimex Sveriges långsiktiga mål är helt utsläppsfria transporter och man arbetar sedan flera år med att byta drivmedel till fossilfria alternativ för företagets servicebilar och tjänstebilar. För tre år sedan inleddes arbetet med att byta ut 345 fossildrivna tjänstebilar mot laddbara bilar och för ett år sedan började en del av servicebilarna med tillgång till tankställen använda det förnybara bränslet HVO100 istället för fossilt diesel.

– Den omställningen vi gjort till både eldrivet och HVO100 har inneburit att vi sänkt utsläppen av koldioxid med 18 procent i förhållande till omsättningen sedan 2016. Vi hoppas att snart hitta fler hållbara lösningar för hela vår flotta med servicebilar, säger Robin Ljungström, inköpschef och hållbarhetsansvarig på Anticimex Sverige.

För mer information, kontakta:
Robin Ljungström, inköpschef och hållbarhetsansvarig på Anticimex Sverige, 070-849 53 32, robin.ljungstrom@anticimex.se.

My Edlund, pressansvarig Anticimex Sverige, 073-248 59 75, my.edlund@anticimex.se.

Välj land